Vad är en bra och nyttig frukost?

Gröt, müsli, macka eller en slät kopp kaffe? Vad är egentligen en bra och nyttig frukost? Svaret beror på vem du är och vad som passar dig bäst på morgonen men det finns några saker man kan tänka på när man väljer frukost.

Att äta en frukost är en bra start på dagen. Kroppen och framför allt hjärnen behöver energi för att kunna tänka. Frukosten behöve inte ätas direkt när du stigit upp, för många passar det bättre att vänta en stund och kanske äta frukosten på jobbet. 

Vad en bra frukost ska bestå av beror ju på vem du är och vad du tycker bäst om. Vissa älskar gröt medan andra föredrar en tallrik yoghurt med lite müsli och en macka. Båda kan vara bra!

Gröten är bra för dig som vill bli mätt men utan att få i dig för mycket energi. En tallrik gröt innehåller energin från 1 dl gryn. Blir du snabbt hungrig efter en grötfrukost? Ta då ett kokt ägg eller en skinkmacka till så står du dig längre. Många väljer också att "pimpa" gröten med diverse godsaker; frön, nötter, bär, torkad frukt. Här kommer några recept på god och nyttig gröt. 

Tycker du inte om gröt kan du självklart äta en nyttig frukost bestående av naturell yoghurt, müsli och en skivad frukt eller bär. Många står sig bättre på en sådan frukost då energiinnehållet är lite högre. Väljer du en nyckelhålsmärkt müsli vet du att den inte innehåller onödigt mycket socker eller salt. Den har också ett högt innehåll av nyttiga fibrer och fullkorn.

Oavsett om du väljer gröt med mjölk eller yoghurt med müsli till frukost så får du i dig bra energi bestående av både proteiner och kolhydrater med mycket fibrer, lägger du sedan till färsk frukt eller bär får du i dig extra mycket vitaminer och antioxidanter som du mår bra av.

Hoppas du hittar en frukost som passar just dig!