axa-havre logotype

Vi kallar vår egenutvecklade havre för AXA-havre. Tillsammans med våra ägare, Lantmännen, har vi arbetat med att förfina och utveckla vår havre i över 100 år. Låt oss berätta lite om vad det är som gör att vi tycker att den är extra bra.


 

 

Det börjar med ett frö…

Vi tror på en sund odling där allt ifrån vilket frö som sås, till hur marken brukas och havren skördas spelar roll. Därför får vårt havre växa till sin naturliga längd så kornet Iångsamt mognar och Iaddas med kraft från naturen.

 

 

 

… som blir ett gryn…

När havren skördats kommer den till vår havrekvarn i Järna. Här tar vi tillvara på hela råvaran. Skalet blir till bränsle i vår ångpanna Iris som sedan driver hela fabriken. Havrekärnan ångar vi och valsar tills grynet får exakt rätt tjocklek och tuggmotstånd. 

 


… och gör dig gott!

Havre innehåller en massa lösliga fibrer som kan hålla kolesterolet i schack* och magen i balans**. Dessutom är havregryn en fullkornsprodukt, rik på mineralerna järn och zink samt vitaminerna tiamin och folsyra. Våra havregryn kan användas till allt från goda frukostar som gröt, müsli och granola till läckra bakverk och mellanmål!

 

 

*Havregryn innehåller betaglukan – en naturlig fiber som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. För att få en positiv effekt på kolesterolvärdet bör du få i dig 3 g havrebetaglukan varje dag. En mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil bidrar till en god hälsa.

**Spannmålsfibrer från havre bidrar till att öka volymen av tarminnehållet.

 

Naturligt laddad med kraft

Havre är sannerligen Nordens egna superfood, naturligt laddad med näringsämnen och härlig energi. Det sägs att havren trivs som bäst i det nordiska klimatet. Vi är stolta över att ha denna fantastiska råvara så nära oss.  Vi tror nämligen på känslan som kommer av att ha kraft till både det du måste och det du älskar. Därför utvecklar vi alltid våra produkter med vårt alldeles egna superfood som bas.

DÄRFÖR TYCKER VI ATT HAVRE ÄR SUPER: 

  • Havregryn är alltid 100% fullkorn.
  • Har ett rikt fiberinnehåll.
  • Innehåller betaglukan, en löslig fiber som är blodsockerreglerande* och bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet**.
  • Är en bra vegetabilisk proteinkälla med hög proteinkvalitet.
  • Har ett rikt innehåll av Vitamin B1, Järn, Magnesium och antioxidanten Zink.

*Intag av betaglukan från havre som en del av en måltid bidrar till att minska blodsockerhöjningen efter måltiden. Gynnsam effekt uppnås vid intag av betaglukaner från havre eller korn som en del av en måltid. **En hög kolesterolnivå är en riskfaktor för hjärt- och kärlsjukdomar. För att få en positiv effekt på kolesterolvärdet bör du få i dig 3 g havrebetaglukan varje dag. En mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil bidrar till en god hälsa.