
Vi kallar vår egenutvecklade havre för AXA-havre. Tillsammans med våra ägare, Lantmännen, har vi arbetat med att förfina och utveckla vår havre i över 100 år. Låt oss berätta lite om vad det är som gör att vi tycker att den är extra bra.

Det börjar med ett frö…
Vi tror på en sund odling där allt ifrån vilket frö som sås, till hur marken brukas och havren skördas spelar roll. Därför får vårt havre växa till sin naturliga längd så kornet Iångsamt mognar och Iaddas med kraft från naturen.

… som blir ett gryn…
När havren skördats kommer den till vår havrekvarn i Järna. Här tar vi tillvara på hela råvaran. Skalet blir till bränsle i vår ångpanna Iris som sedan driver hela fabriken. Havrekärnan ångar vi och valsar tills grynet får exakt rätt tjocklek och tuggmotstånd.

… och gör dig gott!
Havre innehåller en massa lösliga fibrer som kan hålla kolesterolet i schack* och magen i balans**. Dessutom är havregryn en fullkornsprodukt, rik på mineralerna järn och zink samt vitaminerna tiamin och folsyra. Våra havregryn kan användas till allt från goda frukostar som gröt, müsli och granola till läckra bakverk och mellanmål!
*Havregryn innehåller betaglukan – en naturlig fiber som bidrar till att bibehålla normala kolesterolnivåer i blodet. En hög kolesterolhalt är en riskfaktor för utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar. För att få en positiv effekt på kolesterolvärdet bör du få i dig 3 g havrebetaglukan varje dag. En mångsidig och balanserad kost och en hälsosam livsstil bidrar till en god hälsa.
**Spannmålsfibrer från havre bidrar till att öka volymen av tarminnehållet.