Om AXA

I över 100 år har vi levererat naturligt god kraft från havre. Vi tror på att ta tillvara på livet. Att se dess möjligheter och att aktivt välja att bejaka dem. Att göra det du älskar och att göra det ofta. Det är aldrig för sent för en förändring. Aldrig för tidigt heller. Ditt bästa jag är ett jag som mår bra och trivs med sig själv. För bara du vet hur det känns när just du mår riktigt bra.

VI TROR PÅ DET enkla, inte det komplexa. Låt ingen annan diktera villkoren för ditt liv. Livet är enkelt när du sätter dina egna spelregler. Kom ihåg att en långsiktigt hälsosam livsstil ska leda till att du mår bra och är ditt bästa jag. Då kan det inte kännas för svårt, jobbigt eller komplicerat.

Vi tror att om man agerar med omsorg, kunskap och ansvar samt använder enkla och naturliga råvaror så kommer smak, hälsa och hållbarhet oftast på köpet. Vårt mål är lika enkelt som det är stort, AXA förbereder dig att vara ditt bästa jag.
 

”Giv barn och sjuklingar det finaste av allt” – så stod det i en annons i Stockholmstidningen redan år 1920. Sedan dess har naturlig kraft från havre och hälsastått i fokus för AXA.

Allt började med dansken Peter Otto Stokkebye. På 1890-talet började denna affärsman importera spannmål och exportera havre från Göteborg. Han hade ambitioner och ville utveckla verksamheten, men blev nobbad av gryntillverkarna. Så han bestämde sig för att bygga en egen kvarn och konkurrera på allvar med rivalen Gyllenhammar och hans fyrkantiga boxar. Kvarnen som etablerades i Agnesberg utanför Göteborg stod klar 1910 och i samband med detta lanserades havregryn under namnet AXA. De nya banbrytande AXA Havregrynen var ångpreparerade vilket gjorde att koktiden kunde sänkas från en timme till enbart tre minuter, en revolution för svenska hushåll.

1959 sålde Stokkebye bolaget till Lantmännenägda Kungsörnen AB där AXA-varumärken fortsatte att utvecklas till vad det är idag. Under dessa år introducerade AXA bland annat storlanseringar som AXA Fiberhavregryn och AXA Guld Müsli, två svenska klassiker på frukostbordet. Idag har AXA mer än hundra års erfarenhet av att framställa naturliga och hälsosamma frukostprodukter baserade på havre med lokala kvarnar i både Sverige, Norge och Danmark. Tillsammans med ägaren, Lantmännen, förser AXA Norden med naturligt goda frukostprodukter gjorda på finaste Nordiska havren.

 


Om Lantmännen och Lantmännen Cerealia

AXA är en del av företaget Lantmännen Cerealia som utvecklar, tillverkar och marknadsför framförallt spannmålsbaserade produkter under välkända och älskade varumärken som AXA, Kungsörnen, Start, Gyllenhammars, Gooh, GoGreen, Finn Crisp, Sopps, Amo, Kornkammeret och Regal. Sortimentet består framförallt av frukostprodukter, mjöl, mjölmixer, pasta, pannkakor, bönor/linser och färdigrätter som säljs bland annat genom dagligvaruhandeln i Norden. Lantmännen Cerealia ingår i Division Livsmedel som är en av Lantmännen-koncernens fem divisioner.

Läs mer om Lantmännen Cerealia här.

 
Om Lantmännen 

Lantmännen är ett lantbrukskooperativ och norra Europas ledande aktör inom lantbruk, maskin, bioenergi och livsmedel. Vi ägs av 18 000 svenska lantbrukare, har 10 000 anställda, har verksamheter i ett 20-tal länder och omsätter 60 miljarder SEK på årsbasis. Med basen i spannmål förädlar vi åkermarkens resurser för ett livskraftigt lantbruk.

Några av våra mest kända varumärken inom livsmedel är AXA, Bonjour, Kungsörnen, GoGreen, Gooh, FINN CRISP, Korvbrödsbagarn och Hatting. Vårt företag är grundat på kunskap och värderingar som har funnits i generationer hos våra ägare. Genom forskning, utveckling och verksamhet i hela värdekedjan tar vi tillsammans ansvar från jord till bord.

Läs gärna mer på https://www.lantmannen.se.