Sommarmat

När det är varmt ute kan det vara gott med en kall lunch. Frågan är om en kall frukostlunch kan vara lika nyttig som en varm husmanslunch? Svaret är ja, om du ser till att den innehåller både protein, långsamma kolhydrater och vitaminer och antioxidanter. Proteinet behöver du till dina muskler och för att reparera kroppens celler, kolhydraterna behöver du för att ge kroppen och framförallt din hjärna bra tillförsel av energi så du håller dig pigg, och vitaminer och antioxidanter behöver du för att hålla dig frisk och för att ”smörja” kroppens alla funktioner.

Frukostlunch 
Ät en tallrik fil med müsli och en massa färska bär tillsammans med en grov macka med skinka och tomat på, vill du kan du bre mackan med lite färskost under skinkan. Filen, skinkan och färskosten ger dig proteinet, müslin och brödet bra kolhydrater och bären och tomaten står för nyttigheterna.

Sött på maten 
Efter en god middag är det alltid gott med något sött. En enkel sommarefterrätt att förbereda är att låta vaniljyoghurt rinna av i ett kaffefilter och sedan varva denna med en god müsli och en massa färska bär i ett vanligt dricksglas. Ställ in i kylen och plocka fram när andan faller på.

Rabarberkompott med jordgubbar och keso 
Nu innan midsommar är rabarberna som godast. Koka några stjälkar med lite vatten och socker i en kastrull, när allt kokat sönder häller du upp det i en tallrik och lägger i några frysta jordgubba. Låt allt svalna och ät sedan kompotten med lite keso i samt en grov smörgås med pålägg. Gott till frukost eller som mellanmål en varm sommardag!

Hållbar stödmacka 
När du är ute och vandra eller har en lång dag på stranden framför dig kan det vara gott ha med lite reservmat ifall magen börjar kurra. Varma sommardagar kan detta vara svårt utan kylväska men packa ner några skivor bröd i en plastpåse, en burk tonfisk, en hel avokado och en spork (en kniv och en sked). Perfekt för att plocka fram och göra en god dubbelmacka med tonfisk och mosad avokado av - och äter du den inte ena dagen så håller sig ingredienserna till nästa, eller nästa eller nästa…

Havregrynstopping 
Kan glass vara nyttigt? Kanske inte men gott är det och nyttigare blir den om du äter den med havregrynstopping. Ta en liten skål vaniljglass, strö över lite vanliga havregryn och ringla över sirap. Testa, du kommer bli förvånad över hur gott det är!

Smoothies i termos 
När det är varmt ute kan det vara gott att ha med något svalkande att dricka. Mixa din egen smoothies på vaniljyoghurt, banan, havregryn eller müsli och en massa frysta bär. Späd med mjölk och häll upp i en termos. Perfekt att ha med på picknicken eller till lekparken.

Snabb sommargröt 
Såhär i sommartider kan det vara gott med en kall uppfriskande grötfrukost. Ta 2 dl naturell yoghurt och blanda ihop med 1 dl havregryn eller müsli, låt stå några timmar i kylen, lämpligtvis över natten. Blanda ut med lite färsk skivad frukt och ev. lite mer yoghurt, perfekt en tidig sommarmorgon när tiden är knapp.

Varm macka 
Sommar och soliga dagar, inte vill man lägga onödig tid på att laga lunch. Ta ett gott bröd, gör en dubbelmacka med lite senap, ost , skinka och en skiva tomat emellan. Stek på båda sidorna i en vanlig stekpanna tills osten smält. Ät med en fräsch sallad på resten av tomaten, lite sallad, paprika och avokado och några skivade jordgubbar. Passar perfekt med lite hallonbalsamico på.