Pimpa din gröt för en nyttigare frukost

Glöm tiden då gröt sågs som något tråkigt och alldagligt. Nu är gröt en källa för experimentlusta och uppfinnarglädje. Borta är skålen med vattniga havregryn, och istället kokar vi fräsch gröt med nyttiga chiafrön, läckra bär och frukter.

Het på gröten

I storstäder som London och Köpenhamn har man restauranger som specialiserar sig på innovativa grötrecept av alla de slag. Vad sägs om vaniljsmakande gröt med hackad kokos, äppel och mandlar, serverad med mandelmjölk? Eller krämig gröt med finskurna dadlar och chiafrön med en delikat agavehonung riglad ovanpå.

Sanningen är att gröt precis kan göras hur som helst, och med alla de nya spännande frukter, bär och andra ingredienser som nu finns tillgängliga i våra butiker så finns det inte någon ende på hur du kan variera din gröt.

En bra plats att börja leta inspiration är på Instagram. Kolla in taggarna #gröt (med 39 000 inlägg) eller engelska #porridge där du hittar nästa en miljon bilder på härliga grötrecept.

Vi vill inte vara sämre, utan har samlat ihop några favoritrecept ur vår egen samling som vi tror ska passa dig vid olika tillfällen.

 

För den sötsugne

Ugnsbakad Chokladgröt

Om du har lite tid över på morgonen eller är riktigt sugen på något gott till mellanmål så kan du dra på ugnen på 175° C och göra chokladgröt. På en halvtimme så har du en ugnsbakad gröt som smakar som en dessert, men är nyttig som vanlig gröt. 

Naturligt sötat med banan, såklart.

 

 

 

För långdistanslöparen

Jordnötsgröt 

Gillar du att träna och behöver få i dag extra energi för ett ordentligt pass på gymmet eller i löpspåret så är den här gröten perfekt för att boosta energin!

Med jordnötsmör och koksmjölk i gröten så håller du dig mätt länge och får dessutom en galet välsmakande gröt på köpet!

 

 

För sjusovaren

Birchergröt med Päron

En fantastiskt välsmakande gröt där havregrynen blandas med päron- eller äppeljuice istället för vatten. Låt dra i kylen över natten, så är den redo att serveras nästa morgon tillsammans med skivade päron och kanske ett urgröpt granatäpple.