Läs mer om havrens fördelar!

Men varning, om du inte redan äter havregrynsgröt till frukost, så är risken att du börjar. Nu ska du nämligen få veta varför havre är så bra för dig.

 

Havregryn är 100% fullkorn.

Det innebär att hela havrekärnan är med. Ytterst på kärnan sitter skalet (som är det samma som fibrer) och innanför det finns det fullt av vitaminer, mineraler, antioxidanter och andra biologiskt aktiva ämnen som är bra för din kropp.

Fibrerna i havre är lite speciella, faktiskt nästan unika. Det är bara i havre och i korn som den gelbildande fibern betaglukan finns – en fiber som på ett helt naturligt sätt kan hjälpa till att sänka kolesterolet. Betaglukan gör också att blodsockerhöjningen efter måltiden blir lägre. 

Kanske blir du överraskad nu, men tillsammans med sojabönor ligger havre i den absoluta toppen vad gäller proteinkvalitet (jämfört med andra vegetabiliska produkter). Och häller du på lite mjölk på havregrynsgröten så blir proteinet helt fullvärdigt - alltså i samma klass som kött. Dessutom är havre en otroligt billig proteinkälla.

Näringen då, ja att äta havre är verkligen att näringsmaxa. Eller vad sägs om järn, magnesium, zink, folsyra och en hel rad med B-vitaminer. Alla viktiga små ämnen med viktiga funktioner för din kropp.