Träning på snö inför Vasaloppet
Vintern är här och det är dags att träna teknik på riktig snö. Här tipsar vår Vasaloppet-coach Mattias Svahn om hur du förbereder dig med diagonalåkning, stakning med frånskjut och stakning.
Vintern är här och det är dags att träna teknik på riktig snö. Här tipsar vår Vasaloppet-coach Mattias Svahn om hur du förbereder dig med diagonalåkning, stakning med frånskjut och stakning.
Hoppas det gått bra med träningen under hösten och att du haft nytta av Mattias Svahns träningstips på bra höstträning.
De kommande månaderna fram mot Vasaloppet är det så klart bra att prioritera träning på snö vilket vi kommer titta mer på nu. Men det är som bekant inte alltid så enkelt att det faller snö i hela Sverige som sedan ligger kvar fram till Vasaloppet.
Det kan bli så att du får perioder på hemmaplan eller på något träningsläger där det finns tillgång till snö, men att du sen får gå tillbaka och träna annat under en period då det saknas skidspår. Under perioder utan tillgång till snö är det bara att gå tillbaka och använda tipsen du fick på höstträning.
När du väl har tillgång till snö är det viktigt att prioritera teknikträningen. Så här kommer lite tips från vår coach Mattias Svahn på tekniska nycklar för de tre teknikerna diagonalåkning, stakning med frånskjut och stakning.
Du som åkt rullskidor under försäsongsträningen kan behöva fokusera lite extra på tyngdöverföringen nu när du ska ut på snö. Detta för att verkligen trycka ner spannet med fästvalla i snön.
Nyckeln är som Mattias visar på filmen att få över all kroppsvikt rakt över ena skidan när du står på ett ben. Fot, knä, höft och näsa ska ligga rakt över spåret på den sida som du ska sparka ifrån med. Detta kräver så klart viss balans då den som inte riktigt vågar stå på ett ben lätt hamnar med vikten fördelat på båda skidorna.
Träna gärna på att åka diagonalåkning utan stavar och våga stå på med all vikt på ett ben i taget. Titta på filmen, öva själv och titta sen igen på filmen.
Stakning med frånskjut är en blandning av diagonalåkning och stakning. En utmärkt växel på långa och platta skidlopp för motionären.
Precis som vid diagonalåkning är det viktigt att få all vikt på ena skidan innan du sparkar ifrån. Utöver det är det främst tajmingen i samspelet mellan armar och ben som du behöver fokusera på. Titta och lyssna på Mattias tips i filmen och filma gärna dig själv när du åker för att jämföra. När du väl fått in känslan över hur armar och ben ska samspela kommer det kännas väldigt naturligt, men i början finns det risk att man hamnar i otakt.
För dig som åkt rullskidor i sommar och höst är tekniken väldigt lik stakning på snö. För dig som stakar väldigt stor del eller hela loppet är det viktigt att anpassa staktekniken efter fart och lutning. Det finns flera olika växlar inom stakning där du flyttar händerna närmare kroppen och kortar av rörelsen vid stakning uppför. På platten eller lätt utför kan du däremot lägga i en högre växel med en längre och större rörelse.
All vikt på främre delen av foten och våga använda din kroppsvikt vid stakningen!