En bra start på dagen

Frukosten är omtalad som dagens viktigaste måltid, men låt det också bli dagens godaste!

Ta dig tid för den, ät och njut medan kroppen fylls på med energi, vitaminer och mineraler som hjälper dig att få ut mer av din dag.

Meningen är att frukosten ska göra att du blir pigg och mätt i flera timmar så du kan fokusera på det du behöver göra. Med rätt sorts frukost är det lätt! En bra bas är att starta dagen med naturell yoghurt eller filmjölk och en god och hälsosam müsli. Föredrar du gröt finns många sorter att välja mellan. Sen kan du lägga till ägg, smörgåsar, bär och frukt – allt efter energibehov och hur hungrig du är.

Våra frukostvanor skiljer sig åt. Men det finns några ingredienser som borde finnas på varje frukostbord.

Långsamma kolhydrater och fibrer finner du i spannmålsprodukter som havre- och rågflingegröt, müsli, fullkornsbröd samt i härliga frukter som apelsin, äpple och päron. Kolhydraterna höjer ditt blodsocker till en jämn och fin nivå och fibrerna gör väl för magen och hjärtat.

Protein finns i yoghurt, fil och mjölk samt i pålägg som ost och skinka. Protein är det näringsämne som mättar allra bäst.

Fett hittar du dels i smöret på mackan, men också i osten, yoghurten och filmjölken (i alla fall om du väljer standardvarianterna). Är du ute efter omättat fett kan du lägga nötter, mandlar eller krossade linfrön i filen eller gröten alternativt ha skivad avokado på mackan. Fett ger bra med energi och innehåller flera viktiga vitaminer och fettsyror.

Vitaminer är livsnödvändiga. I frukosten bör du satsa på vitamin D och vitamin C. D-vitamin bygger ett starkt skelett och finns tillsatt i lätt- respektive mellanvarianterna av fil, yoghurt och mjölk. Det finns också i ägg och i feta fiskar – så sill eller makrill i tomatsås på mackan är toppen! C-vitamin hittar du framförallt i frukt, bär och grönsaker. Det stärker immunförsvaret och hjälper dessutom kroppen att ta upp järnet i maten