Tips om stavar och vallning

Snart är det dags för Vasaloppets vintervecka, kul att så många medlemmar i AXA Sports Club är anmälda till de olika loppen!

Förutom träning och rätt kost kan det vara bra att titta över utrustningen. Här kommer två videos med tips från Vasaloppscoachen Mattias Svahn om stavar och vallning.

Rätt längd på stavar och kontrollremmar

Ett vanligt fel hos motionärer är en för slapp kontrollrem till staven. Precis som Mattias visar ska remmen vara så tight så du kan släppa staven helt i det bakre läget utan att den börjar släpa i marken. Genom att du i varje stavtag kan släppa staven sparar du mycket kraft i händer och armar.

 

Valla rätt

Inför Vasaloppsveckan kommer ni medlemmar i AXA Sports Club kunna lämna in era skidor för vallning hos Vasaloppscoach Mattias Svahn och få 20% rabatt. Oavsett om du vallar själv eller tar hjälp av ett proffs är det viktigt att skidorna är anpassade till din vikt och zonen för fästvalla är rätt utmärkt, annars blir det väldigt svårt att få både fäste och glid. Så har du inte koll på detta bör du mäta ut detta innan du lämnar in skidan eller börjar valla själv.

Så här funkar det: När du står med vikten på båda skidorna ska inte fästvallan tryckas ner i snön, därför mäter Mattias på filmen ut hur mycket av skidan som ligger i luften med ett tryck motsvarande halva kroppsvikten. Här gör man sedan en markering på skidan så det syns inför kommande vallningar hur långt fram och bak som fästet ska läggas på. Du som ska åka något av loppen där man får skejta eller orkar staka hela loppet kan så klart strunta i det här med fästvalla