Sommarträning med Mattias Svahn

Här kommer lite träningstips från vår coach Mattias Svahn för dig som redan nu vill börja förbereda dig inför vinterns skidåkning.

Du som har något lopp planerat i slutet av sommaren eller början av hösten som exempelvis CykelVasan eller Lidingöloppet kan så klart fokusera på den träningen nu i sommar. Går du in i hösten med en bra grund från dessa lopp finns det gott om tid att träna upp skidmusklerna under perioden oktober till februari. Men du som inte har några andra lopp inplanerade och redan nu vill ge dig själv bästa möjliga förutsättningarna inför vintern får här lite tips på bra sommarpass inför längdskidsäsongen.

SKIDGÅNG

Det mest skidlika du kan göra om du inte åker rullskidor är Skidgång - att gå eller springa med stavar. Antingen genom att ha med dem på ett längre pass på minst 1 timme och 30 minuter eller göra det i intervallform hitta en backe spring eller gå upp och ner i 20 till 30 minuter. Genom att springa eller gå med stavar får du både träning och hjärta och lungor men också rätt muskelträning för längdskidåkning.

 

STYRKETRÄNING

För en skidåkare bör fokus ligga på armar och bål (mage/rygg). Detta är enormt viktigt för en skidåkare att vara stark i överkroppen. För om du orkar staka en större del av loppet så tar du dig fram på ett billigare sätt det går åt mindre energi/meter (färre pulsslag och mindre energiåtgång).

Kör vanlig cirkelgympa, tex 30 sek arbete och 30 sek vila av främst olika bål och armhävningar. Försök köra styrka 2-3 ggr/vecka i 10-20 min per gång (alla har tid) bättre ofta och lite än mycket någon gång då och då!!

 

STAKNING/ÖVERKROPPSTRÄNING

Stakmaskin är ju kanon finns på alla gym, tränar både flåset och rätt muskler.

Rullskidor med mycket stakåkning. Börja staka nu under sommaren för att bygga upp rätt grenspecifika muskler, det kommer att hjälpa det är mycket i vinter otroligt viktigt att du inte bara springer och cyklar för du måste lära kroppen att transportera ut syre till armar, mage, rygg, annars blir det onödigt jobbigt då du kommer på snö.

Rodd eller paddla är också bra alternativ för överkroppsuthållighet för dig som varken har rullskidor eller tillgång till en stakmaskin.

 

UTHÅLLIGHETSPASS & LÅNGPASS

Träna på att vara ute riktigt länge 2-3 ggr/månad då menar jag pass på minst 2,5 tim kanske upp till 4 tim. Här är tiden viktigare än farten, så ta det lugnt. Du ska träna i snacktempo (alltså du ska kunna prata med en kompis när du tränar).

Lycka nu till med sommarträningen alla härliga skidåkare, vi hörs i höst. Trevlig Sommar!!

Med vänliga hälsningar Mattias