Vi förklarar

Energi
Energi mäts oftast i kilokalorier (kcal) och kommer från kolhydrater, fett, protein och alkohol i maten och drycken du stoppar i dig. Hur mycket energi du behöver beror på olika faktorer:

Betaglukan
Lösliga fibrer finns förutom i frukt, grönsaker och bär även i havre och korn i form av fibern betaglukan.

Fullkorn
Man kan säga att fullkorn är fibrer + massa andra nyttigheter. I en fullkornsprodukt finns alltid hela kärnan av vete, havre, korn eller råg med. De kan antingen vara malda eller hela, de positiva effekterna finns med oavsett.

Glykemiskt Index (GI)
Glykemiskt Index (GI) är ett mått på hur snabbt eller långsamt ett kolhydratrikt livsmedel bryts ner, går ut i blodet och påverkar blodsockret.

Glykemisk Belastning (Glycemic Load, GL)
Glykemisk belastning (GL) är liksom GI ett mått på hur kolhydratrik mat påverkar blodsockret, men till skillnad från GI som utgår från 50 gram kolhydrater så tar GL hänsyn till mängden kolhydrater i en normal portion av det aktuella livsmedlet.

Antioxidanter
Antioxidanter är ett samlingsnamn för ämnen som finns i maten och som skyddar kroppen mot skadliga ämnen. De skadliga ämnena kallas fria radikaler och bildas hela tiden kroppen. Det är omöjligt att undvika att fria radikaler bildas, eftersom det är luftens syre som startar processen.

Prebiotika
Prebiotika är en benämning på olika slags fibrer som de goda bakterierna livnär sig på. När fibrerna hamnar i tjocktarmen fungerar dem som mat för de goda bakterierna. De stimulerar helt enkelt tillväxten av de nyttiga bakterierna, så om du ser till att få i dig mycket prebiotika blir de hälsobefrämjande bakterierna i din mage fler.

Probiotika
Probiotika är de goda bakterierna i vår mat. Några vanliga probiotika är laktobakterier och bifidobakterier

Nyckelhålet
Livsmedelsverkets symbol nyckelhålet är till för att hjälpa dig som konsument att hitta de hälsosammare alternativen.