Många börjar ”uppladdningen” alldeles för sent.

Man har suttit i bilen hela dagen och ska nu skynda sig till stugan för att ladda med en rejäl portion pasta och köttfärssås!

Ett tips är att börja med de stora portionerna fyra dagar innan loppet för att dagen innan äta lite mindre portioner och vara noga med att dricka ordentligt. Att sitta i bilen hela dagen, slarva med både mat och dryck för att på kvällen vräka i sig en stor portion pasta är alltså inte den bästa uppladdningen. Det är bättre att ge sig tid att stanna under bilfärden och äta en ordentlig lunch och kanske flera mellanmål. Det kan också vara bra att ha lite frukt och dryck att fylla på med i bilen. Självklart kan man äta pasta och köttfärssås kvällen innan men inga jätteportioner. Det kan i värsta fall resultera i magbesvär och dålig sömn!

 

I morgon innan loppet ska jag äta gröt till frukost!

Gröt till frukost är jättebra! Brukar du äta fil och müsli eller mackor går det självklart också bra – ät det du brukar. Uppladdningen ska som sagt ha skett flera dagar innan loppet och frukosten ska bara ge lite extra energi och en bra känsla i magen. Är man nervös och inte klara äta så mycket kan man med fördel ta med en äggmacka/tunnbrödmacka, frukt samt dryck att fylla på med på vägen till start.

 

Jag orkar inte äta så mycket mat, jag kör carboloader dagarna innan!

Att dricka energi är alltid lättare än att äta den så att dricka en carboloader är inte fel. Är du inte van ska du dock se upp med den starka koncentrationen av socker. Många får besvär med magen vilket kan hålla i sig flera dagar. Testa innan något ”träningslopp” för att se hur just du reagerar. Är det inget för dig så går det som sagt lika bra med vanlig mat och dryck- det krävs bara lite extra planering. 

 

Hoppar vätske­stationerna och tar med egen dryck eller energi istället för att köa!

Tanken att tjäna tid genom att inte stanna och köa vid vätskestationerna kan verka smart men det brukar straffa sig i längden. Loppet är långt och all energi du får i dig kommer att gå åt. Jag tycker det bästa är att ”hushålla” med egen dryck och geléer eller bars till mellan stationerna. Bra att stoppa i sig energin i tid så man inte dippar för lågt då det kan ta tid att komma tillbaka.

 

Jag tror inte på det här med kolhydrat­uppladdning, jag laddar med fett istället – det ger mycket mer energi!

Visst stämmer det att fett ger mer energi än kolhydrater men fett är tyvärr inget du kan springa så snabbt på. Dessutom har vi ett stort lager fett på kroppen som räcker i flera flera timmar. Lagret av kolhydrater, bränslet vi behöver för att kunna springa fort, har vi dock bara några hundra gram lagrade i våra muskler och lever. Ju mer kolhydrater du kan lagra in i dina muskler innan start, desto högre tempo kan du hålla under längre tid innan du måste slå av på takten eller fylla på med snabb energi utifrån. Det finns idag bra med produkter att fylla på med men även dessa kan ställa till det med magen för många.