ALLA BEHÖVER ENERGI

Hur mycket energi du behöver beror på vem du är och på vad du gör. En aktiv person behöver mer energi än inaktiv, likaså behöver en ung människa mer energi än en gammal. Muskler kräver mer energi än fett och en vältränad person behöver alltså mer energi än en otränad. Killar har naturligt mer muskelmassa än tjejer och behöver ofta mer energi än tjejer.

 

VAD GER ENERGI

Det mesta av maten och drycken vi stoppar i oss ger energi. Vi får energin ifrån kolhydrater, protein och fett. Även alkohol ger energi men alkohol är inget som kroppen behöver. De förstnämnda energigivarna är viktiga att vi får i oss mer eller mindre mängd av för att kroppen ska må bra och fungera normalt. Här är det dock inte bara energin som är viktig utan även att den mat vi äter är näringsrik, dvs. att den innehåller mycket vitaminer och mineraler. Mat kan vara energirik utan att vara näringsrik, ex läsk och godis, sådan mat ska vi undvika.

Vad gör maten för kroppen

 

Kolhydrater är kroppens mest effektiva bränsle.

Det är denna energi vi använder när vi tänker och när vi tränar och jobbar med våra muskler. Kolhydrater finns i pasta, bröd, müsli, potatis, grönsaker, bär och frukter. Även godis och läsk innehåller kolhydrater men av en sämre kvalitet – de ger socker men inga fibrer och ingen näring. När du äter kolhydrater av bra kvalitet får du i dig både fibrer och fullkorn,men också nyttigheter som vitaminer och mineraler.

 

Protein är kroppens byggstenar.

Dessa behövs för att reparerar celler som skadas när du tränar hårt. Proteiner behövs också för många funktioner i kroppen – våra hormoner och våra vita blodkroppar som ingår i immunförsvaret består av proteiner. Protein hittar du i kött, fisk, ägg, mjölkprodukter, bönor, linser och ex tofu.

 

Fett är energirikt och behövs för olika funktioner i kroppen.

Fett ger oss de fettlösliga vitaminerna A, D, E och K. Fett ger oss också olika fettsyror som kroppen behöver, några av dem kan vi inte tillverka själva utan måste få i oss via maten, omega- 3 är ett sådant exempel. Fett hittar vi i oljor, feta fiskar, nötter, frön, mjölkprodukter mm. Det finns mättat fett och fleromättat fett, vi bör få i oss mer av det omättade fettet där fisk och oljor är ett bra exempel. Kom dock ihåg att du inte ska äta för mycket fett i form att lättätna nötter, goda ostar, fin choklad mm. Fett är mycket mer energirikt än vad både protein och kolhydrater är. Gör du inte av med energin kommer du gå upp i vikt, oavsett hur nyttigt det fett du äter är.

 

Vitaminer och mineraler behövs för att kroppen ska fungera normalt.

Mineralen järn hjälper exempelvis till att transportera syret i blodet, samtidigt som vitamin C hjälper kroppen att ta upp järnet som finns i maten. Syretransporten är viktig för dig som tränar mycket. Vitaminer och antioxidanter behövs också för kroppens försvar mot cellskador, sjukdomar och infektioner. Vitaminer, mineraler och antioxidanter hittar du i färgglada bär, frukter och grönsaker. Även frön, groddar och exempelvis feta fiskar är rika på vitaminer och antioxidanter. Spannmål i formen fullkorn innehåller, förutom fibrer, också viktiga vitaminer, mineraler och antioxidanter.

 

VÄTSKA SOM KYLMEDEL I KROPPEN

Kroppens funktioner är känsliga för temperaturförändringar.

De fungerar som bäst vid en jämn temperatur och för att hålla den behöver kroppen vätska som fungerar som kylmedel. Vätska behövs också för att transporera olika ämnen runt i kroppen. En vanlig dag när du inte tränar behöver du får i dig ungefär 2 liter vätska, hälften av detta får du i dig via maten, resten, alltså ungefär 1 liter, bör du inta i form av dryck. Vanligt vatten är bäst. Behöver du samtidigt få i dig extra mycket energi kan du dricka exempelvis juice eller mjölk.