HÅLL DIG FRISK

En förutsättning för att kunna träna är att man håller sig frisk. Felet som många gör är att de ökar sin träningsvolym men glömmer maten och efter några pass svarar inte kroppen som den ska – de blir sjuka. Kan man undvika detta?

 

 

DET VIKTIGA ÅTERHÄMTNINGSMÅLET 

När du tränat hårt och tömt din kropp på energi är det viktigt att du fyller på igen. Dels för att ta del av träningen men också för att ge kroppen de bästa förutsättningarna att skydda sig mot infektioner och skador. Detta är extra viktigt för dig som tränar flera pass i veckan. Tränar du på motionsnivå och bara några gånger i veckan är behovet av snabb återhämtning inte lika stort.

All träning är nedbrytande till dess att du stoppar i dig någonting, först då börjar uppbyggnaden. Direkt efter träningspasset ser du till att få i dig en kombination av snabba kolhydrater och protein. Det kan vara en frukt och mjölk eller yoghurt, lite russin och en skinkmacka eller en anpassad återhämtningsdryck. 

Har du fått i dig ett ordentligt återhämtningsmål är det inte lika bråttom att få i sig mat men självklart ska du senare äta en större måltid, denna ska ge kroppen en bra kombination av energi och näring.  

 

ÄT MER FÄRGGLATT 

Att grönsaker är nyttigt vet de flesta, men det räcker inte att äta grönt. Det är nämligen i färgen på grönsakerna, frukterna och bären som många av antioxidanterna sitter, ju starkare och ju fler olika färger du får i dig desto bättre är det. Tänk på hur intensiv färgen i blåbär eller svarta vinbär är, eller i broccolin eller blodapelsinen. Varför är det då så viktigt, jo antioxidanter förhindrar oxidation och skyddar kroppen från fria radikaler, skadliga oxidativa ämnen, som bildas naturligt när du andas. Ju mer du tränar desto mer antioxidanter behöver du alltså få i dig.

Självklart är det inte bara frukter, bär och grönsaker som innehåller antioxidanter, även fullkorn och nyttiga fetter som fisk, frön och nötter innehåller en hel del. Det bästa är dock att äta något färgglatt vid varje måltid. Det kan vara bär på gröten till frukosten (havre är fullkorn) eller paprika på mackan, en frukt eller några nötter på förmiddagen, grönsaker till lunchmaten, lite bär till keson innan träningen på eftermiddagen, frukten som en del av återhämtningsmålet och till middagen gärna fisk och en massa grönsaker till.