Hemgjord havredryck

Bara fyra ingredienser, vatten, havregryn, olja och salt, är vad som behövs för att göra din egen havremjölk! Både dina smaklökar, din plånbok och ditt hjärta kommer att tacka dig! Det nästan oförskämt enkla receptet kommer här.

Betyg
3,8/5 baserat på 200 röster.
  • Tillagningstid: 15 minuter
  • 1 liter havredryck
Ingredienser
  • 10 dl vatten​
  • 2 dl AXA Havregryn
  • 1 krm salt (en nypa ungefär)​
  • 2-3 msk neutral olja​
Så tillagar du receptet

Receptet är superenkelt. Kolla gärna in vårt Instagraminlägg för en snabb videoinstruktion.

  1. Mät upp 2 dl havre och 10 dl vatten och mixa, strö i en nypa salt och häll i oljan. Kokosolja eller rapsolja passar bra.​
  2. Uppskattar du smaksatt havremjölk kan du krydda med vanilj, kanel eller kardemumma. Använd i så fall 0,5-1 tsk smaksättning per liter färdig havremjölk. ​
  3. Mixa blandningen tills mjölken är helt slät utan klumpar. Häll över mjölken i en saftsil och sila bort havreresterna. Har du ingen saftsil kan du sila genom en kökshandduk. Ibland kan det bli ”stopp” i silduken och du kan behöva krama ur de sista dropparna med händerna (glöm inte att tvätta händerna först). ​
  4. Häll över mjölken på väl rengjorda flaskor och förvara i kylen. Drick inom 5-7 dagar. Glöm inte att skaka mjölken innan du dricker den eftersom havremjölk har en förmåga att skikta sig.