Hälsotestet

Vad vet du egentligen om din livsstil – hur mycket du äter och hur du rör dig? Låt oss hjälpa dig att ta första steget mot en sundare livsstil.

Gör hälsotestet

Fråga våra dietister

Ta chansen och ställ en fråga om kost relaterat till träning eller hälsa. Våra dietister Jennie och Karin svarar dig i mån av tid.

Fråga våra dietister

Frukosttips

Vad är en nyttig frukost och vad ska en bra frukost bestå av? Själklart beror det på vem du är men här kommer några tips!

Näringslära

Här förklarar vi vad våra produkter innehåller, vad vi behöver få i oss och andra begrepp som kan vara svårta att förstå.

Bloggar

Här kan du läsa senaste nytt både från oss och våra idrottare!

Erbjudanden

Som medlem i AXA Sports Club får du många bra erbjudanden.

Bli medlem

Här kan du bli medlem i AXA Sports Club. Medlemskapet är gratis!

Bli medlem

Uppladdningen

Ni finns vår populära broschyr Uppladdningen i ny version.

Beställ Uppladdningen här

Träningsmat

Här kan du som tränar få tips om vad du ska äta för att öka din prestation!

Fråga våra dietister

Du verkar inte ha skrivit någonting. Ställ din fråga och försök igen, vi svarar gärna.
För att vi ska kunna svara dig behöver vi din e-postadress.
Ops, någonting gick fel. Var god försök igen senare
Tack för din fråga

Du kommer snart att få ett svar via mail, och tror vi frågan är intressant även för andra så lägger vi upp frågan och svaret här nedanför! /Karin & Jennie

Vi heter Jennie och Karin och vi är AXAs dietister. Undrar du något om kost relaterat till träning eller hälsa? Ställ din fråga här – vi svarar dig i mån av tid. Och om vi tror att din fråga kan vara för intresse för andra så publicerar vi den här utan namn. Kolla gärna igenom våra svar på andras frågor. Vem vet, kanske finner du det du vill veta där.

Frågor (106)
 • Jennie Johansson

  Jag undrar vad ni ger för råd när det gäller sportdrycker? Jag är sjukvårdsansvarig i ett amerikansk fotbollslag och frågan har dykt upp kring träning och sportdrycker. Vi har 0-tolerans när det gäller energidryck men blir osäker när det gäller sportdryck. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en kvinna på 46 år. Jag pluggar på heltid. Motionerar ca 2 timmar per dag, cykling, promenader och stavgång. Äter frukost lunch och middag samt en latte på eftermiddagen. Jag skulle vilja ha tips på kostupplägg för en dag, vilken typ av mat samt hur många måltider. Tror att jag äter för lite under dagen då jag som oftast är sugen på "onyttigheter" framåt 21-tiden. Ps, äter glutenfritt och inget kött.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Har märkt på senare tid att jag ofta får en "uppblåst" mage då jag ätit mjukt bröd, även grövre gröd samt troligen då jag ätit gröt, fiberberikad havregrynsgröt. Tänkte att det kanske beror på gluten. Har ni några tips och råd? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har två barn 5 och 3 år. De är inte överviktiga eller så, men socker finns ju i så mycket vi äter ändå. Jag har letat efter en müsli som de gillar som inte innehåller socker. Nu har jag hittat en som inte innehåller något tillsatt socker i , men vid närmare läsning innehöll den oligofruktos. När jag läste lite om det står det att kroppen inte kan bryta ner det sockret. Vad säger ni? Kan ni tipsa om någon müsli? Vad anser ni om oligofruktos? Tacksam för er hjälp. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Alternativ på frukost

  Min pappa har bestämt sig för att tappa några kilon, han har tidigare gått till en dietist men slutade. Just nu äter han en tallrik havegrynsgröt med äppelmos och mjölk som förmiddagsmål men börjar tycka att detta är otroligt tråkigt. Jag undrar vad han kan äta istället som ger samma mättnadskänsla, ger ungefär samma kalori intag, lätt och går snabbt att fixa till/laga och som är varmt. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är 20 år och har en väldigt speciell kostvana, sedan jag var 3-4 år så slutade jag att äta alla grönsaker, alla frukter och de flesta mjölkprodukter. Jag äter alltså kött, exakt allt kött som går att äta, helst blodigt kött. Och så tycker jag om ris, och snabbmat som pizza och hamburgare. Hamburgerbröd är det enda "brödet" jag äter för jag tycker inte om mackor (dom är inte tillräckligt söta). Godis äter jag däremot flera gånger dagligen, äter jag inte choklad kan det hända att jag får huvudvärk. Jag vet att detta inte är en sund kostvana, men jag har ställt frågan 1000 gånger och söker fortfarande svar: VAD händer om man inte äter frukter eller grönsaker?? Det enda svar jag får fram är typ att "man inte får i sig alla vitaminer och mineraler och sånt man behöver", men VAD HÄNDER? Jag har levt såhär i över 15 år, jag är 170 cm lång och väger 63 kg, det villsäga helt normalt BMI och ingen övervikt konstigt nog (som jag inte heller fattar hur det går till). När jag skulle ge blod fick jag höra att jag hade fina värden. Jag försöker hitta en "orsak" till att behöva tvingas lära mig äta frukt och grönsaker som jag för övrigt tycker både ser och luktar äckligt, men får inte fram ett svar som verkar som en tillräckligt bra anledning? Så på vilket sätt är det jag skadar min kropp nät jag äter såhär? Vad kommer hända? Och hur kan jag inte bli överviktig när jag äter långt över 2000 ckal/dag?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag försöker bli av med någar kilo till sommaren. Nu har jag ersatt min frukost som brukar vara två fullkorn eller två rågbrödsmackor med havregrynsgröt med banan och lingonsylt. Sen undviker jag potatis och allt vitt bröd och bullar. Men jag tycker inte att det händer något. Har ni några tips vad jag bör göra ytterligare. Läste också att smoothie innehåller alldeles för mycket socker. Vad är er uppfattning? Och vad är en bra smootie?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Hur farligt är socker?

  Att äta för mycket socker är ju inte bra för någon, men är det farligast för vuxna eller unga att äta för mycket socker? Eller är det lika farligt?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag försöker gå ner i vikt och jag äter mannagrynsgröt med lättmjölk varje morgon och i gröten har jag chiafrön, linfrön och psylliumfrön... Jag undrar om det är onyttigt? Jag gillar inte havregrynsgröt. Jag försöker äta 5-6 gånger om dagen. Tycker du att jag ska sluta äta mannagrynsgröt eller kan jag fortsätta äta de till frukost? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Min son 16 år tränar dans och akrobatik 6 dagar i veckan. Oftast 1,5-3 timmar /dag. Han behöver åka direkt från skolan till träningen. Vi behöver skicka med honom ett bra mellanmål så att han klarar sig mellan skollunch och middag. Har ni förslag? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Är en kvinna i snart 60 års åldern har något höga blodfetter vill inte äta tabletter pga. biverkningar. Hur mycket fiberhavregryn rekomederar ni /dag för en gynnsam effekt på kolestorolet? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Hur kan jag gå upp i vikt?

  Jag är en tjej på 26 och underviktig. Har inte en ätstörning utan bara är så, alla i min familj är långa o smala. Problemet är bara att jag gärna VILL lägga på mig.. Jag är 178 cm lång o väger knappt 55 kilogram. Började träna för att få mer vikt men den står still. HUR gör jag för att få behålla mitt fett

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Är en 18 årig hockeykille som tränar ca 6-7 ggr i veckan + matcher på helgerna, som undrar hur jag skall gå upp i vikt och vad jag skall ta för återhämtning efter gymmet och träningarna? Väger ca 70kg och är 188cm lång så är rätt smal, och det är dåligt inom hockeyn. Jag brukar käka havregrynsgröt till frukost, och sen äter jag lunch, middag och sen ett kvällsmål! 

  3 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Tips på bra snabba snacks

  Jag tränar ca 5-6 dagar i veckan och äter hälsosamt ca 2-3 mål och 2 mellanmål per dag. Det svåra är att jag jobbar som servitris och matrutinerna är svåra att få till då man kastar i sig maten när man hinner och oftast väldigt sent. Blir då lätt att man går och knaprar på nötter eller annat onyttigt som finns lättillgänglig när blodsockret sjunker. Har ni något tips på kalorifattigt snacks man kan äta/knapra på istället som är lätt att äta på ett par minuter? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en tjej på 16 år som tränar styrketräning och bodybalance 3-5 gånger veckan. Jag försöker utesluta socker och annan skräpmat så gott jag bara kan och tänker oftast att jag äter för mycket, för ofta och ja, alla de där tankarna men när jag gör ert hälsotest visar det ofta att jag äter för lite i kalorimängd vilket jag verkligen inte vill. Detta kanske är svårt att svara på bara så här men vilka tips har ni för hur man får upp kalorimängden utan att äta massa skräp? Vill också säga att jag äter en stadig frukost, mellanmål i form av frukt på förmiddagen, lunch, större mellanmål efter skolan och sen middag efter träning bestående av mycket grönsaker och protein. Tack på förhand! 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Hej, jag är orolig över min vikt. Jag väger 90 kg och är 1, 65 lång. Jag försöker gå ner i vikt men får inte till det. Jag provade lchf men trivdes inte med att äta så mycket fet mat. Jag gillar ju frukt och grön och därför äter jag inget kött med undantag från fisk. Jag vill gå ner i vikt men vet inte hur, jag är så trött på alla dieter som bara får mig att känna mig förvirrad och osäker. En gång i tiden gick jag ner i vikt men sen när jag började träna gick jag upp eftersom jag blev hungrigare. Nuförtiden är jag inte någon en soffpotatis utan jag är aktiv men min vikt ger sig inte, snälla ge mig ett konkret råd med bra tips.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Behövs proteinpulver?

  Jag har en 15 åring som tränar och spelar hockey 5-7 dagar i veckan. Nu har det börjats att diskutera proteinpulver eller inte proteinpulver och jag vet inte hur jag ska förhålla mig i den frågan? Han äter bra med vanlig mat men jag tycker ibland att han kunde äta mer. Han äter oftast lagad mat både före och efter träning. Samtidigt som han ibland inte är hungrig efter träningen och då får i sig mjölk/flingor och 2-3 mackor. Det som också är ständigt uppkommande är att han inte tycker han märker så stor förändring i muskelmassa trots att han äter mer nu...Så frågan är om han ska börja med ett proteinpulver?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har under en lång period varit överviktig och bestämde mig i April 2012 att göra något åt det. Jag började på 100kg och gick ner till 80kg, mestadels genom att äta mindre och träna mer. Jag är så stolt över min prestation och ångrar inte något. Nu har jag börjat bli sugen på snacks, onyttigheter och kakor hela tiden. Jag pendlar mellan 80-85kg hela tiden och är trött på att jag inte går ner mer. Min målvikt är 70kg. Därför undrar jag hur jag ska bli av med mitt sockersug, komma tillbaka till mitt hälsosamma liv och vad jag ska äta för att må bra, inte gå upp i vikt och nå min målvikt på 70kg? Vad är bra för mig att äta för att må bra? Jag tränade varje dag och undrar om det behövs för att jag ska gå ner til min målvikt, eller räcker det med 4-5 dagar i veckan? Är sömn viktigt när man vill gå ner i vikt?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Gjorde just ert hälsotest online - men det blir såklart galet då ni ju saknar tofu, tempeh och tzay. Som vegan är det lite poänglöst att fylla i proteinkällorna kött, fisk och ägg ;) ...såklart blir proteinstapeln galen då.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Hur ska man lägga upp kosten om man tränar 3 gånger i veckan (löpning 1h), och både få med energin och näringen? Behöver hjälp med vad jag ska äta till frukost, lunch, middag o mellanmål. Hört att det ska vara varierat och balanserat.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Vilket är det bästa kostrådet är för att gå upp i vikt? Jag jobbar som snickare och tränar 5 dagar i veckan. Funka det att hålla sig till tallriksmodellen? Vilken del ska man öka i kostväg för att gå upp? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Pålägg med lite socker?

  Jag vill ha förslag på bra smörgåspålägg med liten mängd socker. Jag äter te x leverpastej o rökt medvurst, vilket är bäst?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Hur bra är min frukost?

  Jag är en 16 årig tjej som bryr mig mycket om hur jag äter:) Jag är en frukostmänniska, älskar det så himmla mycket! Men jag undrar är det okej att äta bröd varje morgon till frukost(vi äter bara fullkornsbröd i familjen)? Min frukost kan bestå av två smörgåsar, yoghurt med frön och ett glas vatten! Och sen ibland äter jag havregrynsgröt antingen med äppelmos, och till det ett ägg! Är det en för liten frukost för mig? Skulle gärna vilja ha tips på olika frukostar...

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Har diabetes typ 2 sedan ett år tillbaka, är det ok att äta gröt (fiberhavregryn) och även grahamsgröt ibland till frukost? Kan man blanda i något för att variera? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Är en nybliven trebarnsmor, aktiv vardag, ska komma igång mer o mer med promenader och lite lätt träning. Har hyfsad koll på bra mat, men vill gå ner de sista 5 kg. Äter oftast 5-6 gånger per dag. Vad är bra kvällsmål runt 20-tiden när vi ätit middag runt 16. Med tanke på att jag vill gå ner i vikt vill jag äta något som är bra för mig.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en sportig tjej som behöver hjälp med kosten. Var inne på er hemsida och kände att detta var något för mig, eller någon jag kan prata med. Jag tränar 5-7 ggr veckan, rör mig på något sätt varje dag i men har problem med maten.

  Kan börja med en OK frukost och sen lunch sen vill ja äta nyttigtmiddag men det går inte utan då småäter jag väldigt mycket,  ALLT jag kan komma åt.  Eller så äter jag ingen frukost (periodisk fasta) men då hetsar jag till lunch istället och så blir det antagligen ingen middag eller så blir det att jag småäter hela kvällen. Snälla hjälp mig!

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en kvinna på 25 år som tränar kondition och styrketräning och vill få mer muskler. Har lätt att få högt eller lågt blodsocker. Vad ska jag äta?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har bestämt mig för att börja ett nyttigare liv, efter att ha gjort flera halvhjärtade försök ska jag nu satsa på att nå dit jag vill med fysiken. Jag har läst en del om vilket mat man ska äta, men jag har svårt att få fram ett "matschema". Jag tränar i gym 3 gånger i veckan ganska intensivt, ett pass tar mellan 90-120 minuter. Jag har också börjat med morgonpromenad innan frukost på 40 minuter. Jag är 24år, 181 cm lång och väger 86 kilo, enligt tabeller är jag överviktig men både jag själv och andra anser att jag är normal/tränad, även om musklerna kanske inte är speciellt synliga. Jag skulle väldigt gärna vilja få tips hur man får mindre kroppsfett men samtidigt bygga upp muskler. Skulle bli jätteglad för tips och råd!

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Hur många dl gryn är det ok att äta per dag? Ibland äter jag 2 dl till frukost (sportgryn.) Är havre nyttigare än müsli? Jag vill inte öka i vikt, då jag tränar styrketräning 2 ggr i veckan. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Vad saknas i min paleokost?

  Jag vill veta hur bra min frukost är i näringssynpunkt. Jag äter paleokost och utesluter alltså gluten samt mejerier. Jag har även IBS och måste därför vara noga med maten, framförallt mängden, att inte äta för mycket sällan, utan snarare lite och ofta! Träna cirkelträning 4 ggr i veckan. Jag börjar alltid min morgon med ett glas ljummet vatten med citron, sedan gör jag en grön juice med 1/2 äpple, spenat, grape, ingefära, halv avokado och blandar i en msk mivitotal (multivitamin). Sedan gör jag en paleoyoghurt på andra halvan avokado och en banan som mixas. Strör sedan över hallon och lite nötter.

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag undrar vad man ska äta före träningen och efter träningen? Jjag väger 57 är 17år och är 165 cm lång. Jag försöker få en platt mage med magmuskler men vet inte hur jag ska äta och vad som behövs?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Vad är ett bra mellanmål?

  Jeg er en pige på 15 år, der spiller håndbold 6 gange om ugen og derudover både styrker 3 gange om ugen og løber. Har I nogle gode forslag til mellemmåltider og generelt forslag til maden, så jeg får mest muligt ud af min træning?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Är en nybliven trebarnsmor, aktiv vardag, ska komma igång mer o mer med promenader o lite lätt träning. Har hyfsad koll på mat, men vill gå ner de sista 5 kg. Äter oftast 5-6 gånger per dag. Vad är bra kvällsmål runt åtta tiden på kvällen när vi ätit middag runt fyra. Med tanke på att jag vill gå ner i vikt vill jag äta något som är bra för mig.

  1 kommentar
 • Jennie Johannson
  Vad menas med sockerfri?

  På en vara kan det anges att den är sockerfri, men läser jag innehållsdekl. så kan det vara 20-40 gr kolhydrater/100 gram, kan ni förklara detta?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jeg ved ikke hvor meget jeg skal spise for at komme op og veje en normal vægt - men tage på sundt og langsomt. Jeg er undervægtig, men min far og mor vil have at jeg skal spise slik, chips og hvidt brød for at få kalorier indenbors, men det vil jeg ikke. Jeg er en fjorten årig pige der er 172 cm høj og vejer omkring 45,9 kilo. En normal dag for mig ( med hensyn til maden ) kunne se sådan her ud: Morgenmad - 300 kalorier 1 Dl havregryn lavet til havregrød 100 gram frugt 1 skive toast med marmelade Frokost: 300-400 kalorier 2 stykker toast eller rugbrød pålæg og smøreost grønt ( agurk, tomat, majs ) en muslibar, frugt kiks eller andet med massere af kalorier, sukker og fedt. Mellemmåltid - 200 kalorier Yoghurt med cornflakes el. havre cheerios 100 g frugt kiks eller andet. Aftensmad - 500 kalorier Det vi nu lige får den dag. For det meste pasta, ris eller brød med kylling eller mørkt kød og noget grønt. Aftensnack - 200 kalorier Yoghurt med cornflakes el. Havre cheerios Kage eller kiks chips og chokolade Jeg ved at selvom jeg spiser nogle usunde ting, holder jeg mig stadigvæk inden for omkring 1500-1600 kalorier om dagen, men jeg får det så dårligt ved at spise alt det usunde. Og er det overhovedet nok til at tage langsomt på? Jeg løber en tur på 20-30 minutter hverdag, ellers går jeg bare lidt rundt herhjemme og cykler til og fra skolen. Jeg håber i kan hjælpe mig. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har ätit vegetariskt under en tid pga av artros i leder. Jag har blivit mycket bättre men inte helt bra. Därför vill jag nu prova vegankost för att se om det gör någon skillnad. Men som jag förstått det måste man då äta tillskott av vitaminer och annat. Vad är eran rekommendation ? 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är en kille som tävlar i längdskidåkning. Har under många år fått väldigt ont i magen under hård ansträngning och tävling, smärtan är en brännande smärta och kan ibland övergå till en sorts kramp. Har exprimenterat med olika sorters frukost men har inte hittat nån som funkar riktigt bra. Skulle vilja ha råd om en frukost med lite fibrer och som är skonsam för magen under tävling. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har en jätte känslig mage, försöker att utesluta vete o mejeriprodukter helt. Såg nu på fiberhavregryns påsen att den innehöll vete. Kan ni ge mej tips på frukostar, mellanmål, middag o.v.s. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är sugen på att testa 5:2-dieten. Delvis vill jag gå ner några kilo i vikt och delvis vill jag få de hälsoeffekter som förespråkarna för dieten pratar om. Jag tränar 5-6 dagar per veckan och brukar bli väldigt energilös när jag slarvar med maten. Hur ska jag lösa detta?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har funderingar på att gå över till vegansk kost. Vad jag har förstått är det då främst B12 man ska se upp med. Jag har druckit sojamjölk lite nu och då och den innehåller tydligen 0,38 µg, jämfört med vanlig mjölks 0,4 µg. Är detta inte tillräckligt? Bör man ta ett tillskott av B12 även om man dricker den här sojamjölken? 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har bestämt mig för att ändra på mina matvanor och äta nyttigt! Jag har alltid haft problem med att äta tidigt på morgonen (börjar jobbet vid 9) och så "tidigt" har jag svårt att få i mig något. Men har gjort en frukostsmoothie jag försöker få i mig av. En stort glas så halva i alla fall. Har i fiberhavregryn, jordgubbar, ett äppel, linfrö, mjölk, gojibär och ett ägg. Är det en okej start på dagen? Blir lättare att dricka det än att äta på morgonen. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  När jag äter vegetarisk blir jag inte lika mätt som när jag åt tex kyckling. Jag får äta massor med grönsaker och ta mer ris/potatis eller pasta. Känner också att jag blir hungrig fortare. Till frukost äter jag gröt med bär och några frön (pumpa,solrosfrön),smörgås och sojamjölk. Min fråga är kan man göra gröten på 2 dl tycker jag blir inte mätt på bara en dl...

  På eftermiddagen äter jag en frukt som mellis, är det OK att lägga till något mer då och äta något mindre på kvällen, som te med lite fil, müsli och bär? Till smörgås brukar jag mosa avokado eller ha en röra på kikärtor. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag roade mig med att kolla era frukostprodukter (och andras) i min välsorterade butik. Ni vet lika väl som jag att västerlandets tendens att ha socker i allting starkt bidrar till våra ökande fetmaberg och till ökningen av åldersdiabetes. Är det inte lite pinsamt att prata hälsa samtidigt som ni sanktionerar frukostvanor som bygger på färdig sötning av precis allting? Socker, socker, socker i alla flingor och muslin. Gärna lite sirap extra också. Orsak? Säger ni "folk vill ha det så" kräks jag. 3-åringar föredrar cola framför mjölk till maten. Så då ska dom väl ha cola då? Om folk ska ha sött till frukost så får dom väl sockra och sylta själva. Ni ska inte göra skitjobbet åt dom. Och vi som inte vill eller kan börja dagen med sirap och flingsocker - vad har ni åt oss i dagsläget? Tycker ni det är ok att fortsätta så här? Visa lite krafttag i frågan! Sen kan jag tänka mig att läsa era övriga hälsoråd. 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Hur går jag upp i vikt?

  Jag är en kille på 21 år som är 182 cm lång med en vikt på pinsamma 65kilo. Jag är otroligt aktiv och tränar 5-6 gånger i veckan i forma av styrke träning och löpning. Jag äter mig alltid mätt men går inte upp i vikt som jag önskar. Har dåliga gener i grunden men skulle gärna vilja få tips om hur jag ska gå till väga och vad är medelvikten för en person i min längd och ålder. Uppskattar alla typer av svar.

  0 kommentarer
 • Jennie Johannson

  Jag tränar mycket och undrar om jag äter rätt. Min dag ser ut ungefär såhär:

  0645, frukost: 1 dl havregryn, 2 ägg, ca 2,5 dl yoghurt. 1 glas blåbärssoppa.
  0700-0745: Cyckling till jobbet ca 20-25 km/h, därefter 1 glas blåbärssoppa
  1100, mellanmål: 1 äpple 1300, lunch: På restaurang. Blandat mellan husman/libanensiskt/sushi/asiatiskt. Normal lunchportion.
  1715-1800: Cykling hem.
  1800-1845: Gym, därefter 1 banan
  1930: Middag. Försöker äta 100-150 g kött/fisk/fågel/vegetariskt såsom fetaost. Ca 1 dl ris eller pasta, eller 2-3 mindre potatisar. Något grönt.
  ca 2100-2130: Mellanmål, ca 150 g keso med russin och solrosfrön.

  Målet med gymträningen just nu är att bygga styrka. Är det något jag skulle kunna förändra i mitt kostupplägg? Tack på förhand!

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en kille som är 25 år, är 1,68 och väger 63kg. Jag har börjat med styrketräning, för jag vill få mer muskelmassa och gå upp i vikt, MEN!, jag vet inte vad jag ska äta, hur många gånger om dagen jag ska äta och vad jag ska inte äta för att uppnå mitt mål. Skulle behöva eran hjälp. Tack på förhand!

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag äter numera gröt till lunch pga tidsbrist, men vet om att detta inte räcker. Vad behöver jag komplettera med? Bakgrund: Heltidsarbetande mamma till två barn under 3 år som jobbar statligt med enbart 30 min lunch och närmaste affär är minst 15 min bort. Så snabba enkla luncher är ett måste. Har inget bra kök på jobbet att stå och laga i. Tacksam för svar!

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag funderar lite på om jag äter rätt och bra för min träning, kropp och hälsa. Fem gånger i veckan tränar jag friidrott. Ibland kan det bli sex pass (när jag har mer tid eller vid uppbyggnad) pass och ibland tre-fyra (en tävlingsvecka eller lättare vecka). Den gren jag håller på med är 200 meter. Jag är 168 cm lång och väger 58 kilo.

  • Till frukost brukar jag äta havregrynsgröt med smör och kanel, en fullkornssmörgås med smör och ibland pålägg. Dricker oftast ett glas Proviva till detta.
  • På fikat under fm äter jag en banan och ett päron eller lite yoghurt eller Skyr.
  • Till lunch äter jag mitt störta mål mat om dagen, i alla fall under vardagarna. Då blir det ofta pasta med något kött och sås, ris med kött och sås eller en sallad gjord på couscous, grönsaker och kyckling. Även saker som tjockpannkaka brukar hamna i matlådan.
  • Under eftermiddagen blir det antingen en frukt igen eller yoghurt med müsli och kaffe. När jag sedan slutar jobba åker jag direkt till träningen. Beroende på aktivitet (benstyrka, överkropp, löpning, intervaller, smidighet) pågår träningen mellan 1-3 timmar.
  • När jag kommer hem äter jag ibland paj, omelett, smörgås, smoothie eller bara fil med nåt på. För mig svänger det väldigt med hur mycket jag äter och vad. Ibland tappar jag lust för det mesta och då är de kämpigt at få i sig allt och äta bra.

  Under fikastunder med kompisar äter jag så klart också ibland några godsaker som muffins eller bärpaj. Hur ser det jag beskriver ut? Äter jag nog för träningen? Vad saknas i min kost? Är det för mycket av något? Under tävlingsperioder som under sommaren, finns det något jag då ska undvika att äta eller något jag ska lägga till? Många frågor. Hoppas ni kan hjälpa mig! 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är i behov av hjälp!! ...eftersom jag inte kan kontrollera mina matvanor längre. Förut betydde inte sötsaker och godis någonting för mig då jag alltid avstod från dessa. Jag mådde då mycket bättre i kroppen och hade en jämnare balans i humöret. Jag sov om nätterna. Men efter att jag efter för sunda matvanor och för mycket träning så gick jag ner oerthört i vikt. Jag bestämde mig för att göra något åt problemet, när vanlig mat inte hjälpte mig att gå upp tillräckligt så började jag istället ta till med godis och ENORMA mellanmål utanpå min mat och nu har jag svårt att sätta stopp trots att jag uppnått en vikt jag vill behålla.

  Jag älskar verkligen frukt och grönt, men vet inte vad jag gör fel när jag aldrig kan mätta min hunger. Antingen äter jag för mycket grönsaker eller för mycket godis. Jag skulle vilja ha en livsstil med träning 3ggr i veckan ca 1-3 timmar och någon slags promenad/cykeltur varje dag (men inte behöva känna att jag måste). Skulle vara oerhört tacksam om ni kunde visa mig hur "en bra dag" skulle kunna se ut. Smat tips på mellanmål, så jag kan vänja av mig vid godisberoendet. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har två frågor till er:

  1. Om jag äter 2 frukter per dag (oftast blir ett päron och ett äpple) är de lagom för att täcka dagsbehovet av C-Vitamin och annat nyttigt? 
  2. Jag brukar träna en hel del och har rätt bra koll på kolhydrater, protein osv då jag är intresserad av kost och träning. Men jag är lite nyfiken på vad ni anser är bra mat att äta efter man har tränat och kommit hem efter kl 18.00 på kvällen? 
  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag väger ganska mycket tycker jag. 86 kg, 165 cm lång. Jag vet inte riktigt hur jag ska göra, jag går mycket och cyklar mycket men känner mig nästan bara större. Jag börjar känna mig stressad och pressad för vad jag ska äta. Dessutom är jag vegetarian men äter fisk och ägg. Vad ska jag göra? Jag rör mig och jag går i skolan och känner press där så jag blir ju också hungrig för att jag anstränger mig. Vad ska jag göra? Hur finner jag min kost, utan att behöva gå upp mera i vikt? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag vill minska andelen kolhydrater i min kost, främst snabba såklart, och öka andelen protein. Vad kan jag addera till t ex era sportgryn för att få upp proteinhalten? Inte bara nåt vid sidan om helst utan något att stoppa i gröten.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har fyra barn, de två äldsta killarna är i ålder 10-13. De har tränat handboll hela sitt liv och klarat det bra tills nu. De går själva till och från skolan och ingen är hemma när dom går eller när dom kommer hem, så det är bara lunchen som vi vet om dom ätit. Och nu har båda börjat med fotboll istället och träningarna börjar så tidigt att vi oftast inte hinner hem innan dom börjar och detta blir att dom äter för dåligt och förmågan att prestera både på plan och bakom bänken i skola blir väldigt lidande. Snäll kan man få tips hur och vad dom bör äta och när? Så kan vi lägga upp ett schema hemma så dom orkar med allt och inte slutar med det ena eller det andra.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag undrar om ni har någon form av matschema för en portion frukost. Jag hör olika beroende på vilken diet man "ska följa". Jag är sjukt trött på allt trams. Jag har själv hört att en portion gröt inte är tillräcklig frukost för en 17 åring som jag. Är det sant att man inte får i sig alla näringsämnen på gröt? Vad ska jag annars äta. Har ni förslag på en näringsriktig frukost?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är en tjej som väger 64 kg och är 164 cm lång. Jag har ett problem, nämligen att jag äter alldeles för mycket kolhydrater och jag har försökt att sluta i flera år utan resultat. Snart tar jag studenten och då vill jag ha gått ner ett par kilo i vikt och fått en platt mage så att jag stolt kan visa upp mig på skolgården. Som det är nu så trivs jag inte alls med mitt utseende och bär stora tröjor som ska dölja magen. Jag är väldigt stillasittande i och med att jag går i skolan men ibland går jag iväg och tränar på gym. Hur skulle ett bra kostupplägg se ut för att jag ska kunna gå ned i vikt och bygga muskler samt klara av att bli kvitt med mitt sockerberoende? En typisk dag just nu ser ut såhär:
  Frukost Vitt bröd med smör och ett glas apelsinjuice lunch- spagetti och köttfärsås och ett glas vatten 
  Middag Potatis, köttbullar, gräddsås, lingonsylt 
  Kvällsmål 4hg lösgodis/3 wienerbröd, ett glas mjölk

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Hur ska jag deffa?

  Jag har tränat seriöst i ca 4 år, de första åren så gick allt jättebra, jag gick upp från 70- 90 kg på sex år, åt typ allt, tänkte inte på att räkna kalorier utan åt mig mätt, antar att jag inte fick i mig så mkt proteiner, men jag gick upp i både muskler och lite fett. Det senaste året så har allt stannat av och jag känner mig smalare och inte alls lika muskulös, ökningarna på gymmet har stannat av.

  För några månader sen så började jag att äta mera kvarg, men det blev ingen förändring på gymmet. förra veckan så testade jag att räkna kalorier, såg ganska snabbt att jag inte kom upp i rek intaget. Jag väljer mellan att deffa eller om jag ska äta upp mig igen? Som jag känner nu så har jag för mkt fett på magen och resten av kroppen känns smal.

  Mitt dagsintag ligger runt 3000 kcal, ska jag deffa så tänkte jag ligga på 2600, med ca kolhydrater 45%, proteiner 30%, fett 25% Försöker även att få in bra fetter, vet inte riktigt hur, kanske minska på pasta och dyl, lägga till mera broccoli. Svårt sånt här... 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har läst er broschyr ladda för fotboll. Jag undrar om den gäller för barn också?

  Skaa det även för dem ha gått minst 2 timmar till träning/match efter måltid?

  Vårt "dilemma" är om vi ska ge barnet middag innan träningen vilket då innebär att vi inte kan hålla tvåtimmars-gränsen eller om vi ska ge barnet middag efter träningen. Om vi ger efter träningen så blir middag sent och det sägs ju allmänt att äta middag sent inte är bra. Är det så? Kan det innebära att barnet blir tjockare?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag undrar om jag verkligen får i mig rätt grejer under en dag? Jag tränar varje dag med mitt hockeylag och då springer vi runt 90 min och stationsträning och så styrketränar jag oftast efter träningen i ungefär 1 timme. Min dag består av att jag äter frukost och det kan bli en tallrik med gröt med socker och mjölk och 1 eller 2 mackor. Sen äter jag i skolan 1 tallrik med mat och om det är god mat så kan det bli två! Efter två timmar äter jag en tallrik från skolan samma mat och så med saft eller mjölk till. Sen är det träning och efter träning tar jag en proteinshake blandat med vatten och så åker jag hem och äter bara helt vanlig mat. Ska jag tänka på något när jag äter all mat eller ska jag äta mer eller mindre. På helgerna kan det bli cykling i 2 timmar. Är det något jag ska göra annorlunda?

  1 kommentar
 • Jennie Johansson

  Jag är en kille på 21 år som verkligen försöker gå upp i vikt. Jag har ett väldigt fysiskt krävande arbete, och tränar 4-5 gånger i veckan på gym. Jag väger ca 65 kg och är 180 cm lång. Jag försöker äta så bra mat jag kan vid alla måltider. En vanlig dag kan se ut som följande: 

  Frukost : Havregrynsgröt med blåbär, hallon och linfrön 
  Lunch: Fullkornspasta med en burk tonfisk 
  Mellanmål: 3-4 ägg, 1-2 dl keso, samt en avokado 
  Middag : En kycklingfile, 1 dl keso, broccoli, sparris 
  Kvällsmål: 2-4 ägg, ca 2 fullkornsbröd med makrill 

  Verkar det här som en bra kost för att gå upp i vikt och samtidigt bygga muskler? Jag är lite osäker på om jag får i mig alla kalorier och kolhydrater som jag behöver, vad är en bra och nyttig källa för dessa?

  2 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag håller på att gå ner i vikt, men skulle vilja börja styrketräna några gånger i veckan. Problemet som jag äter hälsosam mat, men jag äter ganska få kcal. När jag läser om kost vid styrketräning står det att man måste äta stora mängder mat varje dag, vilket jag ju inte vill göra. Kan man äta få kcal och ändå styrketräna? 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är en aktiv 20 åring. Jag tränar 5 ggr i veckan och det blir en skål med AXA havregrynsgröt varje morgon! Men mitt problem är att hur mycket jag än tränar så vill inte mitt underhudsfett längs ner på magen försvinna. Har ni några tips hur jag ska lyckas med detta? Hur skulle tex en dags kost se ut för att kunna nå mitt mål? Tack på förhand. 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Hur många kalorier bör man äta per måltid om man äter 5 mål om dagen, frukost, mellanmål, lunch, mellanmål och middag? Hur mycket protein, kolhydrater och fett bör varje måltid bestå av? Beräknat på en person som väger ca 60 kilo och tränar på elitnivå.

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är 18, väger 64 kg och är 184 cm lång. Som ni kanske förstår vill jag gärna bygga på lite muskler och (försöker) tränar medelintensivt minst tre timmar i veckan, då blir det en högintensiv kvart på stepmaskinen som uppvärmning sedan styrketräning i ca 45- 75 min. (Ibland blir det mer, ibland mindre, beroende på ork, lust och tid). Jag hade tänkt ställa en fråga om vegankost och hur jag bör fördela min näring. Efter att ha gjort erat hälsotest kom jag upp i ca: 1500-1700 kcal, med ca 70 E% kolhydrater, 20 E% protein och 10 E% fett. Enligt era rekommendationer bör jag få i mig ca 2500 kcal om dagen (och ca 2000 då jag inte tränar) En vanlig dag för mig:

  • Frukost 06:00 Havregryn/dinkelgröt (60g gryn torrvikt). Frysta hallon (50g). Russin (10g). Jordnötssmör (10g). Kruskakli (10g).
  • Eventuellt sesammjölk Kaffe
  • Lunch ca 11-12:00. Bönor (ca 150g kokta, vanligtvis dränkta i olja) Grova grönsaker (150g) Spannmål/potatis (ca 100-150g kokt) Sallad/morötter (runt 150g) Solrosfrön (en matskred) Vatten
  • Middag runt 17-19:00 Sallad med grova grönsaker och vitkål (runt 250g) Bönor/linser (ca 50g torrvikt) Spannmål/potatis (100g kokt) garnering med nötter, kryddor, bryggerijäst m.m. Vatten
  • Eventuellt något mellanmål ibland (en frukt i sådana fall).

  Bör jag tänka på något (äta mer fett?) för att öka kaloriintaget eller sitter jag säkert? Jag blir ju mätt och jag vill inte gå upp i vikt fettmässigt. Ursäkta för ett virrigt brev och tack på förhand!

  1 kommentar
 • Jennie Johansson

  Jag har rört på mig genom att cykla t/r jobb och skola, gått promenader mm. För 1,5 år sedan bestämde jag mig för att springa Göteborgsvarvet. Jag började träna men till min förtvivlan började jag gå upp i vikt och kände mig vrålhungrig efter träning. Jag slutade därför att springa när vintern 12/13 började. Varför blev jag hungrigare än vad kroppen egentligen behövde? 

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Min son är nybliven diabetiker. Vi måste räkna kolhydrater på allt han äter för att tillföra rätt insulinmängd. Frågan är hur mycket kolhydrater finns det i 100 gram färdiglagad gramsgrynsgöt? Inte i bara grynen. Vi har haft svårt att få till rätt mängd insulin till hans frukostgröt.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag undrar om ni har någon form av matschema för en portion frukost. Jag hör olika beroende på vilken diet man "ska följa". Jag är sjukt trött på allt trams. Jag har själv hört att en portion gröt inte är tillräcklig frukost för en 17 åring som jag. Är det sant att man inte får i sig alla näringsämnen på gröt? Vad ska jag annars äta. Har ni förslag på en näringsrik frukost?

  1 kommentar
 • Karin Magnusson

  Jag är en aktiv kille på 22 år som försöker vara så seriös med träning som det bara går samtidigt som utbildningen måste skötas! 4-5 gym pass i veckan med ett träningsschema upplagt av en PT. Det jag skulle vilja fråga er om gäller kosten:

  Jag har alltid haft svårt att gå upp i vikt oavsett vad jag äter. Frukosten har jag alltid haft svårt med under hela mitt liv och jag själv tror att detta är nyckeln till att kunna börja lägga på sig muskelmassa/bli starkare om jag har rätt?! Problemet med mig är att jag alltid vaknar nästan illamående utan någon som helst aptit, ser jag mat/frukost på morgonen så ryser jag. Hur skulle jag kunna ta och lösa det här med min EXTREMT låga aptit varje morgon? 

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är en tjej på 19 år som tränar ca 3 dagar i veckan och äter väldigt varierat och hälsosamt. Eftersom jag nu bor väldigt långt norrut har jag dock börjat äta kosttilskottet Gerimax nu under vintern, främst då för att få i mig D-vitamin men det innehåller ju även A, B och C vitamin osv. Min fråga är nu om detta kan vara skadligt då jag äter så hälsosamt i övrigt och förmodligen ändå får i mig alla vitaminer och mineraler? Det är som sagt D-vitaminerna jag är ute efter men blev rekommenderad detta kosttillskott vid ett apotek.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en kvinna som har börjat promenera till och från jobbet, det tar 50-55 min ena vägen. Vad ska jag äta efter promenaden? Äter yoghurt med müsli eller gröt på morgonen, på em blir det ju någon timme innan middagen är klar. Skulle behöva gå ner i vikt och har försökt att inte äta före promenaden på morgonen för att få igång förbränningen, men mår så dåligt efter halva sträckan då.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Min kompis är 18 år. Han äter ofta Kebabtallrik med pommes eller pizza, tumbrörulle, läsk eller annat onyttigt. Han tränar någon gång i veckan. Hur kommer det sig att han inte är tjock efter månader av skräpmat och utan att träna?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Om kvällsmål

  Är det fel att äta ett kvällsmål på kvällen? Alltså ett kvällsmål som består av exempel nötter och två grova mackor med sesamsmör på?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har jättesvårt för att sluta småäta! Särskilt på kvällen efter middagen. Då blir det oftast något sött jag tar. Har ni något tips om hur man minskar sockersug och hur man låter bli att småäta?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har en fråga angående sin "fördelning" av mat under dagen. Man får höra olika varje gång. Vissa säger att man ska äta tre stora mål om dagen. Vissa säger att man ska äta tre mål plus minst två mellanmål, osv. Hur är det egentligen? Och hur ska man fördela mängden mat? Jag antar att man inte behöver äta så stora portioner senare på kvällen, men när man kommer hem från jobbet och är jättehungrig så blir middagen också en stor måltid. Vad föreslår ni?

  2 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Tips på frukost med bra GI

  Jag letar efter ett bra frukostalternativ ur ett GI-perspektiv som jag kan njuta av under en lång tid framöver! Börjar ledsna på att slamra med stekpanna och ägg på morgonen. Youghurt känns smidigt men då skulle det vara skönt att hitta ett butiksfärdigt müsli-alternativ med lågt GI-värde. Vilka skulle ni säga är era tre bästa müsli-sorter ur ett GI-perspektiv? Tacksam även om ni kan rangordna dem och kanske ge lite mer information om vilka GI-värden som är aktuella för respektive sort.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Jag är jämt hungrig

  Är jämt hungrig! Känns som jag äter jämt men ändå hungrig och sugen på sötsaker. Är 160 lång och väger 55 kg. Jag rör mig nästan varje dag, promenader och rider i bland En dag kan se ut så här:

  Frukost: havregrynsgröt,infrön, mjölk
  Mellanmål: 1 macka eller 1 frukt
  Lunch: omelett, korv, tomat, vatten
  Mellanmål: 1macka eller yoggi
  Middag: potatis,ris eller pasta, kött, grönsaker, vatten
  Kväll: hårdsmörgås, mjölk kakor eller något annat sött

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Bra lunch och middag

  Jag undrar vad är bra lunch och middag? Kan ni ge några exempel? Jag är en kille på 31 år och tränar (springer ute eller tränar på gym) nästan varje dag.

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag o min pojkvän håller inte med varandra om det här med att snabbmakaroner är lika eller mindre nyttiga än vanliga makaroner. Hur är det egentligen? Stämmer det att snabbmakaroner snabbare försvinner ur kroppen, dvs att det är snabb energi som snabbt försvinner, i jämförelse med vanliga makaroner och därför inte ger samma näring?

   

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Om trovärdiga svar

  Hur vet jag att era svar är ärliga och inte designade bara för att sälja AXA-produkter?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag undrar hur bra det är att äta grillat kött som man äter mycket av nu på sommaren? Är det "nyttigt" eller något man bör äta mindre av? Är lax ett bättre alternativ att grilla?
   

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag är en pensionär som simmar o cyklar regelbundet, försöker gå ner i vikt. Idag  väger jag strax över 100 kg. Vad bör jag hålla ögonen på vad gäller maten när jag försöker gå ner i vikt?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Om sockerinnehåll

  Igår läste jag en sockerguide där de stod att t.e.x en portion ostkaka innehåller 21 sockerbitar? Stämmer det verkligen? Jag har alltid trott att Ostkaka är ett "nyttigt" alternativ om man vill äta efterrätt i jämförelse med glass eller annat. Självklart innehåller ostkaka lite socker men 21 sockerbitar låter väldigt mycket.

  Sen undrar jag om man äter pasta på kvällen efter kl 18 är det då sämre än om man äter den tidigare på dagen som exempelvis till lunch, och är det stor skillnad på vit pasta och fullkornspasta?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag har en fråga till er om hur jag kan vara nyttig utan att få i mig så mycket fibrer. Jag har sedan några år tillbaka haft problem med min mage (IBS) och det enda som fungerar är att undvika fibrer. Har ni några bra tips för att kunna äta nyttigt men utan för mycket fibrer.

  2 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Om högt blodsocker

  Jag har högt blodsocker, kan ni rekommendera någon bra kost?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag 22 år gammal och mår idag mycket dåligt på grund av den press jag känner när det gäller val av mat. Jag har försökt att äta nyttigt genom att följa olika råd och tips, men nu finns det nästan ingenting kvar att äta om man ska tro på alla olika "kostmetoder". Får man äta kolhydrater, och hur mycket förstör jag naturen om jag äter kött och mejeriprodukter. Ska jag eller ska jag inte använda äkta smör i matlagningen eller bör jag välja oljor istället? Istället för att må bättre känner jag mig bara trött. Tacksam för ytterligare ett råd...

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Hur går jag ner i vikt?

  Jag är 25 år och väger 70 kg, jag är 168 cm lång. Jag vill gå ner i vikt men vet inte hur ska jag börja dagen för att inte känna mig hungrig längre fram. Ska jag äta gröt eller?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag äter en proteinrik kost och utesluter ibland kolhydratsdelen (typ potatis & pasta) för att minska i vikt. Är det på något sätt skadligt för mig att äta på detta viset? Har hört att det inte ska vara så bra för njurarna med för mycket protein.

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag är en 24 årig tjej som tränar cirkelträning 3-4 gånger i veckan. Brukar oftast äta lunch efter träningen vid ca 13.00 och sedan inget mer då jag bor ensam och tycker det är så tråkigt att laga mat till sig själv. Har ni några bra tips på bra lunch eller middag som jag kan laga lätt och som är nyttig? Tycker jag äter bra men har även väldigt lätt för att småäta och blir ofta sötsugen. Kan det bero på min kost eller storleken på portionerna?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Jag undrar hur jag (fysiskt aktiv men arbetslös kvinna) ska vänja mig av med ovanan att äta av tristess? Detta inträffar mig oftast på morgonen, efter min rejäla frukost (2 port havregrynsgröt kokt på minimjölk toppat med ett äpple i samt ett ägg). Även om jag är mätt så kan jag ta mig en sväng till köket för att börja med småätandet som jag sen själv säger att det blir min lunch (som då äts typ kl 9:00, 1-2 timmar efter frukost). Ibland blir det även sötsaker vilket förstås inte är så bra. Har ni något bra tips?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Hur nyttigt är mjölk?

  Jag älskar mjölk och dricker ofta mjölk på eftermiddagen innan träningen, till maten på kvällen eller som återhämtning när jag har tränat. Jag har fått för mig att mjölk är nyttigt men många säger till mig att vuxna inte ska dricka mjölk, hur är det egentligen?

  1 kommentar
 • Karin Magnusson
  Tips på lättäten frukost

  Jag har så svårt att äta frukost på morgonen, samtidigt som jag vet hur viktigt det är och hur seg jag känner mig hela förmiddagen om jag inte ätit något. Har du något bra tips till mig?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson

  Jag har läst en del om GI men får inte riktigt ihop det med min träning, när ska jag äta snabba respektive långsamma kolhydrater?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson

  Min 21-åriga dotter pratar om att hon vill bli vegetarian och jag är rädd att hon inte ska få i sig allt hon behöver. Hon tränar dessutom basket fem dagar i veckan. Har du några tips på saker som är bra för henne att äta och vad hon kanske ska undvika?

  0 kommentarer
 • Karin Magnusson
  Hur nyttiga är nötter?

  Är det verligen bra att äta nötter? Man läser i många råd om kost att det ska vara så väldigt nyttigt. Men det är ju massor av fett! Även om det är nyttigt fett så går man väl upp i vikt av det? Om man har en normal kost i övrigt, hur mycket nötter kan man äta om man väger 80kg?

  0 kommentarer
 • Jennie Johansson
  Är fullkorn nyttigt?

  När jag går och handlar ser jag bara fullkorn överallt, bröd, pasta, flingor mm. Stämmer det att t.ex. fullkornsbröd är nyttigare än vanligt bröd och i så fall varför?

  0 kommentarer
(Scrolla längst ned på sidan för att visa fler)

Mer om träning

Du vet väl att AXA Sports Club är platsen där du kan diskutera träning, dela erfarenheter och bilder samt få träningsråd?

Läs mer